Danijel Lauko

Saksofon, klarinet

Danijel Lauko je z odliko diplomiral in magistriral iz klasičnega saksofona na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Na Pedagoški fakulteti v Kopru je zaključil pedagoško-andragoško izobraževanje.

Bil je aktiven član kvarteta saksofonov JaMaGaDa, kvarteta saksofonov Saxotic, Big banda SGBŠ Maribor in saksofonskega orkestra S-AXE 12 WIEN-GRAZ. Trenutno je član Big banda Radlje, Brass banda Radlje, PO Muta, Godbe Ruše, Salonskega orkestra Ota Vrhovnika, orkestra saksofonov KUG ter dueta s Simonom Šircem. Redno sodeluje s številnimi domačimi in tujimi uveljavljenimi glasbeniki.

Junija 2011 je kot solist nastopil s pihalnim orkestrom Univerze za glasbo v Gradcu. Z omenjenim orkestrom se je kot solist predstavil tudi kot komorni glasbenik, in sicer leta 2012 in 2013 kot član zasedbe Saxotic. Decembra 2013 je skupaj s Simonom Šircem in Pihalnim orkestrom Krka krstno izvedel solistično delo Vibration of Light II mlade perspektiven kitajske skladateljice Wen Liu.

Je glasbenik in pedagog, ki se zadnje čase posveča predvsem razvijanju novih tehnik igranja na inštrument in razvijanju novih metod poučevanja, saj meni, da lahko le tako pripomore k razvoju saksofona in klarineta, ter k hitrejšemu učenju njegovih učencev. Na zabaven in šaljiv način, ter s prepletanjem različnih glasbenih stilov zna pritegniti pozornost prav vseh učencev.