fbpx

Odprtje razstave Krik pod oceanom

KUD Coda, prostor, kjer je kultura doma

Z nakupom lastnih prostorov se je Codovcem odprlo široko ustvarjalno polje. KUD Coda ni le glasbena šola, niti glasbena ustanova. Je prostor, kjer je takšna in drugačna kultura doma. Veseli smo, da naše bele stene pomagajo polniti raznoliki ustvarjalci. Lani smo tako gostili platna z naslovom Odsevi naše učenke in nepogrešljive članice ekipe, Mateje Uranjek. Z novim šolskim letom pa bo praznino zapolnil še en znanec KUD Coda.

Kdo je Navid Fadaee Nazer?

Navid je izjemen človek, ki ga je življenjska preizkušnja pripeljala do Maribora. In res smo veseli, da je temu tako. Navida nam je leta 2018 predstavila naša dobra prijateljica Mira in kemija je v trenutku preskočila tudi med nami. Akademsko izobražen iranski filmski ustvarjalec je brez pomisleka prostovoljno poprijel za fotoaparat in vsak večer neutrudno pripravljal foto spomine in video utrinke prvega (Z)mešanega festivala. Tega ne bomo nikoli pozabili, kot tudi našega novega sodelovanja.

Krik pod oceanom

Razstava Krik pod oceanom pripoveduje o usodah in položaju žensk v Iranu in drugih muslimanskih deželah. Odprli jo bomo v petek, 23. septembra, s pričetkom ob 19. uri. Krajšemu pogovoru med ustvarjalcem in našo Katjo ter kulturnemu programu bo sledila pogostitev. Udeležba je brezplačna, veseli je bomo!

navid fadaee nazer razstava krik pod oceanom glasbena šola kud coda maribor
Navid Fadaee Nazer (foto: Bojan Velikonja).

Brezplačne učne ure klavirja za ukrajinske otroke

Pod okriljem mariborske organizacije KUD Coda od maja potekajo brezplačne učne ure klavirja za ukrajinske begunce. Prostovoljno jih poučuje in nadaljuje svoje poslanstvo Alina Efremova, ki je s svojo družino pribežala prek Romunije, Estonije in Španije.

Pozitivna integracijska zgodba se je spletla v sodelovanju Slovenske filantropije in Kulturno umetniškega društva Coda. Ukrajinska učiteljica klavirja in koncertna mojstrica Alina Efremova trenutno prostovoljno poučuje sedem otrok, starih med 6 in 15 let.
 
Alina, ki je za začasen dom izbrala Slovenijo, klavir poučuje že od 18. leta. Kot poudarja poslovni direktor KUD Coda, Martin Počkar, je glasba tista, ki ohranja človeka in spomine. 

»Potreba po kulturnem udejstvovanju je človeška potreba. Ni vse le v tem, da poskrbiš za varnost in osnove potrebe. Kultura ohranja srečo ljudi, sploh pri otrocih, ki so preživeli tako travmatično izkušnjo,« 

dodaja Počkar. Otroci z Alino in glasbo predelujejo te izkušnje in nadaljujejo glasbeno pot, ki so jo pričeli v Ukrajini. Hkrati pa pomaga premagovati sovraštvo. V glasbi ga po besedah Aline namreč ni, zato tudi ruska glasba ostaja v njenem pedagoškem repertoarju.
 
Slovenija pa ji ni všeč le zaradi odprtosti in pomoči ljudi, čeprav je po besedah antropologa, ki je več let raziskoval ukrajinske družbene značilnosti, dr. Andreja Natererja to pomembno in ob tem pojasni: 

»Čutim se srečnega, da sem del družbe, ki je te ljudi tako lepo sprejela. Se pa moramo zavedati, da je vedno treba izhajati iz njih in ne nas – pomagati ne smemo zaradi nas samih, to moramo početi zaradi njih.« 

Alinini družini, ki je za seboj pustila očeta in stare starše, so blizu slovenska narava, jezik in kultura. Tudi naša nekoliko drugačna in karakterna glasba jih je pritegnila, vendar pa duša ostaja v domači Ukrajini, kamor se želijo čim prej vrniti. Optimizem jih žene, da se nekateri učenci z Alino že pripravljajo na glasbena tekmovanja na domačih tleh.

Festival Skuštrane in bradati 2022

Zadnji avgustovski ponedeljek je začetek 5. festivala enakosti na mariborski glasbeni sceni, Skuštrane in bradati. Kljub temu da smo večinoma še golobradi, a zelo radi skuštrani, Codovci tudi letos podpiramo prizadevanja producentke Tanje Cvitko.

Skuštrane in bradati Codovci

Festival bomo odprli in zaključili Codovci – 29. avgusta ob 20. uri v Kaveniji z nastopom Vesne, ki jo bo spremljal naš Bratko Zavrnik in 10. septembra ob 19. uri v parku Muzeja narodne osvoboditve Maribor s koncertom naših Coda bandov v različnih odtenkih muzike.

Seveda pa se nismo mogli upreti dodati našega mladostniškega pečata tudi preostalim enajstim festivalskim dnevom:

  • v torek, 30. avgusta, ob 19.00 bo naš Martin Počkar sodeloval na spletni debati Slovenskega glasbeno informacijskega centra na temo nezastopanosti žensk v glasbi,
  • Bratku Zavrniku bo mogoče v debati in duetu z Ivo Flisar prisluhniti v petek, 2. septembra, ob 20.00 v Vetrinjskem dvoru,
  • nedelja, 4. september, bo prelomen za našo mentorico Nino Fajertag, ki bo v Kaveniji ob 20.00 prvič uradno nastopila z zasedbo Scats in swing – jazz – rockabilly variacijami,
  • večglasno in 4-strunsko pa bo dogajanje v petek, 9. septembra, od 19.00 dalje v parku Muzeja narodne osvoboditve Maribor, kjer bomo prvič lahko prisluhnili vsem trem hišnim zasedbam na enem koncertu – NoStress Ukestra, Vokalkam in MePZ KUD Coda.

13 festivalskih dni na 4 prizoriščih pa prinaša še obilico drugih umetniških, poetičnih in koncertnih priložnosti za vse okuse.

Glasbeni festival z družbeno angažirano noto

Se sprašujete, zakaj smo si Codovci poleg (Z)mešanega naprtili še koprodukcijo ‘skuštrank’? Ker je to edino prav! Poslanstvo festivala je namreč spodbujanje tolerance med spoloma skozi kulturo in umetnost, univerzalna jezika, ki združujeta, povezujeta, brišeta razlike in krepita kulturo dialoga. Glasba ne pozna meja, niti spola.

Avtor plakata: Matic Ačko

Festival podpira Mestna občina Maribor.

Ugodnejši vpis v glasbeno šolo KUD Coda do konca avgusta 2022

Tako je. Drži. Vse je res. Do konca avgusta se v naše individualne glasbene programe lahko vpišete s 3 % popustom! Z delom pričnemo v tretjem tednu septembra v Mariboru in Vurberku.

Zakaj se pridružiti Codovcem?

Letos bo že 17. šolsko leto, ko počnemo to, kar najbolje in najraje delamo – predajamo naše glasbeno znanje in izkušnje na mlajše generacije ter jih navdušujemo za skupinsko muziciranje. V preteklem šolskem letu smo organizirali kar dva (Z)mešana festivala in nastopili na številnih drugih odrih po Mariboru. Ker nam je v preteklih letih primanjkovalo druženja, smo pričeli s Coda kavč srečanji, ki se bodo z zanimivih programom nadaljevala tudi v naslednjem šolskem letu. Vse te priložnosti krepijo naše vezi in glasbeno znanje. Ker glasba pri nas ne pozna meja, vabljeni, da se nam pridružite tudi vi.

Brezplačna DJ delavnica

Še zadnji Coda kavč v letošnjem šolskem letu

V soboto, 7. maja, se od 17.00 naprej ponovno družimo v naših prostorih na Koroški 63. Tokrat bomo odgovorili na večno vprašanje naših Codovcev – kdo je to, ki nabija muziko v naši kleti?

To so seveda naši prijatelji iz DJ akademije Alphawave. Coda kavč pa bomo tokrat izkoristili, da bolj podrobno spoznamo njihovo delo in se iz inštumentalistov za eno popoldne prelevimo v mojstre vrtenja glasbe.

Svoje znanje in izkušnje bo z nami delil Jan Puhner – DJ Joxy. Coda kavč druženja so brezplačna in odprta za vse. Vabljeni.