fbpx

Brezplačni spletni tečaji teorije glasbe v letu 2023

Tudi v letu 2023 v glasbeni šoli KUD Coda odpiramo vse tri dele brezplačni spletnih tečajev teorije glasbe za vse, ki bi radi pridobili ali utrdili svoje glasbeno znanje. Tečaji se izvajajo na portalu Skupnosti SIO, kjer že lahko opravite vpis in se spoznate z delovanjem portala. Navodila v pisni obliki so na voljo tukaj, za lažje upravljanje pa smo pripravili tudi video napotke.

Tečaji so sestavljenih iz treh delov – od osnov do zahtevnejših glasbenih struktur. Prvi del, ki obsega znanje glasbene teorije na nivoju nižje glasbene šole, je popolnoma brezplačen za vse. Druga dva dela pa sta brezplačno na voljo članicam in članom KUD Coda. Če še niste, se lahko včlanite prek obrazca na tej povezavi.

Sodelovanje v tečajih, ki potekajo sedem oz. osem zaporednih tednov, je mogoče do 12. junija. Če ste zagnani, lahko torej vse tri tečaje opravite na en mah! Prav lepo tudi vabljeni vsi, ki ste se tečajev lotili že v preteklih izvedbah, pa vam ni uspelo priti do končnega potrdila o pridobljenih kompetencah in znanjih – dobra novica je, da lahko nadaljujete tam, kjer ste ostali!

Brezplačne spletne tečaje teorije glasbe je obiskalo že več kot 300 udeležencev. Tečaje je sestavila skupina naših najboljših pedagogov, ki so vanje vložili ogromno truda in znanja, ki se je med drugimi skompresiral v kar 113 video lekcij.

KUD Coda na novi misiji: ‘Vetrinjc bo naš in vaš!’

KUD Coda je mariborska nevladna organizacija in kulturna ustanova, ki se 18 let ukvarja z individualnim in skupinskim glasbenim izobraževanjem ter organizacijo kulturnih dogodkov. Letno izvedemo več kot 30 gostovanj in nastopov v lastni produkciji, med katerimi zadnjih šest let mladinsko ustvarjalnost na piedestal postavlja (Z)mešani festival.

V skoraj dveh desetletjih smo zakrožili med skoraj vsemi prostori za kulturno produkcijo v mestu, tudi takimi, ki jih ni več. Z žalostjo spremljamo propad scene jugoslovanskega Liverpoola zaradi manka prostorov za koncerte, predstave in razstave. Popravek – prostori sicer so, a so pogosto (finančno) nedostopni, med lokalno skupnostjo nezaželeni ali nezadostno opremljeni tako za izvajalce kot ustvarjalce. Codovci verjamemo, da je Vetrinjc eden izmed prostorov s potencialom. Izkoristimo ga!

Vemo, kako se tem stvarem streže

Leta 2018 smo bili skoraj ob streho nad glavo, a inštrumentov nismo vrgli v koruzo. S kampanjo množičnega financiranja Glasbeni junaki smo v 45 dneh uspešno zbrali 20.000 € in se podali v nakup lastnih prostorov za izvajanje programov, ki omogočajo kakovostno preživljanje prostega časa okrog 200 mladim. Še vedno pa ves čas iščemo priložnosti za pozitiven odtis v lokalnemu okolju ter širitev in krepitev našega poslanstva.

Ne jamramo, iščemo rešitve

Očitno je, da ‘ne jamramo, iščemo rešitve’. Ob objavi razpisa za najem gostinskega in prireditvenega prostora v Vetrinjskem dvoru so se nam tako zasvetile oči in prižgala cela plejada idej. Četudi se z gostinstvom še nismo ukvarjali, imamo v našem krogu ljudi, ki ta posel poznajo tako, kot mi note in tablature. Zadnjih skoraj deset let se naša več kot 20-članska ekipa srečuje na različnih neformalnih srečanjih, kjer debata vsakokrat nanese na gostinski prostor za kulturno produkcijo v našem upravljanju. Menimo, da je čas in odlična priložnost, da se lotimo tudi tega izziva in skupaj z vami ustvarimo povezovalen prostor za druženje in ustvarjanje mladih in mladih po srcu. Odlična gostinska storitev pa lahko ta prizadevanja le še okrepi.

Kaj si želimo in kako lahko prispevamo?

Z Narodnim domom Maribor odlično sodelujemo že od začetka prek nastopov na Festivalu Lent in drugih produkcij v sklopu javnega zavoda, zadnja leta pa je s propadom Jazz kluba Satchmo naš domicilj postal Vetrinjski dvor, kamor z vsemi nastopi in festivali že trenutno pripeljemo zagotovo dobrih dva tisoč obiskovalcev na leto. Za ta prostor si želimo gostinskega ponudnika in kulturnega producenta s posluhom. Takega, ki bo prepoznal priložnost v večgeneracijskem povezovanju v srcu mesta, za kar menimo, da je edina primerna smer delovanja. Takega, ki bo znal prisluhniti ambicioznim trajnostnim idejam mladih. In takega, ki bo deloval povezovalno med nebroj izjemnimi kulturnimi organizacijami v mestu, ki še nekako držijo to sceno nad vodo. Okolje, v katerega smo vpeti, nam dokazuje, da Codovci predstavljamo in živimo prav to, sedaj pa bi to radi utelesili še s širitvijo v Vetrinjski dvor.

Od kod ideja?

Pod našim okriljem deluje skupina izjemnih ljudi, med njimi tudi glasbenik Denis Jančič. Denis je v našo ekipo vstopil kot zadnji, pred dvema letoma. Naš ‘rookie’ pa je že hitro spoznal, da Codovci nismo neki hipi nevladniki, ampak vsega, kar se lotimo, jemljemo z veliko odgovornostjo. Konec koncev smo zgled številnim mladim. Zato mu izustiti idejo o najemu prostorov v Vetrinjskem dvoru ni bilo težko. Kot tudi ostalim ni bilo težko zagrabiti za to idejo. In zdaj smo tukaj, par dni pred rokom za prijavo na razpis.

Kako smo si vse skupaj zamislili?

Idej o kulturnem programu imamo ogromno. Ampak ni fora, da se zapremo in zaskvotamo prostor le z našimi vsebinami. Tega si za ta prostor ne želimo več. Vetrinjski dvor potrebuje povezovanje in soustvarjanje. Zato vas pozivamo in prosimo za izpolnitev vprašalnika, s katerim želimo identificirati želje in ideje obiskovalcev takšnega prostora, kulturnih producentov in izvajalcev kulturnega programa.

Po naših glavi se pletejo ideje v smeri rednih live-music večerov, večerov poezije in proze, umetniški razstav, odprtih vaj, stand-upov in jam sessionov, pa seveda tudi koncertov znanih ustvarjalcev. V skoraj 20 letih delovanja in z zaledjem ekipe, ki se tudi izven KUD Coda udejstvuje na glasbeno-umetniški sceni, smo stkali številne vezi s prav vsemi omenjenimi – producenti, izvajalci in obiskovalci. In prav na vse vas računamo!

Tudi za gostinski del imamo že sestavljen seznam želja, ki bi ga v skladu z vašimi idejami in željami počasi realizirali. Stremimo k lokalni in okolju kar se da prijazni ponudbi, preureditvi prostora v prijetno atmosfero za druženje in bolj intimne dogodke. Da pa ne ostanemo samo pri željah, vas z vprašalnikom želimo spodbuditi k lastnemu doprinosu v ta naš projekt. Le tako bo Vetrinjc lahko naš in vaš.

kud coda vetrinjski dvor maribor
To smo mi, Codovci. Srčni, predani in zaljubljeni v Vetrinjski dvor. (foto: Rok Breznik)

Mariborska premiera “Inhumanum: Detomori in umori otrok”

petek, 18. november 2022, ob 19.00, Vetrinjski dvor Maribor

Ob Mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami

Codovci vabimo na ogled igrano-dokumentarnega filma INHUMANUM: DETOMORI IN UMORI OTROK, posnetega v sklopu igrano-dokumentarne serije Inhumanum: Nečloveško ravnanje človeka, avtorja Boštjana Brezovnika in režiserja Igorja Zupeta. Namen filma je opozoriti na vzroke in pokazati širše razsežnosti ter posledice nasilnih ravnanj v družbi ter na ta način prispevati h kulturi nenasilja.

O seriji

Film je nastal v sodelovanju s Policijo, Vrhovnim državnim tožilstvom RS, Novo univerzo, Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani, Univerzo Maria Curie-Skłodowska v Lublinu (Poljska), Odvetniško zbornico Slovenije, Enoto za forenzično psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, Inštitutom za sodno medicino Univerze v Ljubljani in Upravo za izvrševanje kazenskih sankcij.

Serija Inhumanum je bila posneta v produkciji Perfo produkcija (producenta Aleš Pavlin in Andrej Štritof) in koprodukciji RTV Slovenija, Collegium Humanum in Lex localis, s podporo Slovenskega filmskega centra.

V seriji v glavnih vlogah nastopajo: Ludvik Bagari, Timon Šturbej, Milena Zupančič, Tamara Avguštin, Katarina Matejčič in Janez Krušič.

KUD Coda na filmskem platnu

In kaj imamo pri vsem tem Codovci? 27. junija 2021 smo se z avtobusom odpravili na ljubljanske Žale, kjer je padla klapa za projektni otroški pevski zbor pod vodstvom naše Nine Fajertag. Da bi si bilo serijo fino ogledati v družbi in na večjem platnu, pa je zamisel našega Bratka Zavrnika, idejnega vodje rednih Coda kavč druženj. Za to posebno priložnost pa bomo Coda kavč zamenjali za Vetrinjski dvor.

inhumanum glasbena šola kud coda maribor otroški pevski zbor premiera 2022
Projektni otroški pevski zbor KUD Coda na snemanju (foto: Igor Zupe)

Mariborska premiera v Vetrinjskem dvoru

Projekcija Inhumanum: Detomori in umori otrok bo prva javna projekcija izven filmskih festivalov. V veliko čast nam je, da si jo bomo skupaj lahko ogledali še pred predvajanjem na naših televizijah spomladi prihodnje leto. Zato nikar ne zamudite in se nam pridružite v petek, 18. novembra, od 19. ure naprej v Vetrinjskem dvoru. Projekciji bo sledila razprava na temo preprečevanja nasilja v družbi. Pogovor z Boštjanom Brezovnikom in Janezom Krušičem bo povezoval Bratko Zavrnik. Ogled je brezplačen, film si ogledajo starejši od 15 let in mlajši od 15 let v spremstvu staršev.

Coda karaoke

Vabljeni na druge Coda karaoke, ki jih ne bi bilo, če prve ne bi tako fantastično uspele in zagrele publike v Kavarnici Rokaj. Prvič smo jih organizirali v sklopu Coda Vocal campa in si rekli ‘to ne sme biti zadnjič’. In tako se vidimo v petek, 11. novembra, od 20.00 dalje v Kavarnici Rokaj na Lentu. Da bo letošnje martinovanje prav posebno in Festival Mladi Maribor glasbeno obarvan.

Za noro vzdušje in prebijanje ledu bodo poskrbeli učenci in mentorji KUD Coda, mikrofon in playlisto pa bomo z veseljem prepustili tudi vsem mladim in tistim, ki vam še vedno po žilah teče rock’n’roll. Prijave niso potrebne, število mest je omejeno na kapaciteto lokala.

Coda karaoke pod okriljem Festivala Mladi Maribor. Prečekirajte celoten program!

Za lažjo predstavo, kako so videti Coda karaoke, si poglejte video reportažo letošnjega Coda Vocal campa.

Brezplačna delavnica songwritinga

sobota, 22. oktober, 10.00, KUD Coda, Koroška cesta 63, Maribor

Kako napisati prvo pesem?

Z novim šolskim letom se začenja tudi nova sezona zanimivih delavnic, koristnih glasbenih vsebin in fantastičnih gostov!

Tokrat te vabimo, da se pridružiš Bratku Zavrniku in Alienu Partljiču, ki ti bosta pokazala, kako osnovno glasbeno znanje združiti s kreativo in napisati svojo prvo pesem.

Kaj te bomo naučili?

  • Kako izbrati in pokombinirati nekaj osnovnih akordov v smiselno zaporedje.
  • Kako narediti preprost ritem in melodijo.
  • Naše sveže glasbene izdelke pa bomo preizkusili tudi na klavirju ali kitari.

Udeležba je brezplačna, prijave pa zbiramo prek obrazca https://forms.office.com/r/gSsg6MzTjg.

Delavnica je četrta v seriji rednih glasbenih druženj, ki smo jih poimenovali Coda kavč. Udeležba je obenem odlična priložnost za ogled razstave Krik pod oceanom, ki le še do konca oktobra krasi naše prostore.

Delavnica je namenjena tako začetnikom, kot že izkušenim glasbenikom. Če te pred delavnico srbijo prsti, pa vabljen_a k ogledu naših video osnov kitare in klavirja.