fbpx

Festival Skuštrane in bradati 2022

Zadnji avgustovski ponedeljek je začetek 5. festivala enakosti na mariborski glasbeni sceni, Skuštrane in bradati. Kljub temu da smo večinoma še golobradi, a zelo radi skuštrani, Codovci tudi letos podpiramo prizadevanja producentke Tanje Cvitko.

Skuštrane in bradati Codovci

Festival bomo odprli in zaključili Codovci – 29. avgusta ob 20. uri v Kaveniji z nastopom Vesne, ki jo bo spremljal naš Bratko Zavrnik in 10. septembra ob 19. uri v parku Muzeja narodne osvoboditve Maribor s koncertom naših Coda bandov v različnih odtenkih muzike.

Seveda pa se nismo mogli upreti dodati našega mladostniškega pečata tudi preostalim enajstim festivalskim dnevom:

  • v torek, 30. avgusta, ob 19.00 bo naš Martin Počkar sodeloval na spletni debati Slovenskega glasbeno informacijskega centra na temo nezastopanosti žensk v glasbi,
  • Bratku Zavrniku bo mogoče v debati in duetu z Ivo Flisar prisluhniti v petek, 2. septembra, ob 20.00 v Vetrinjskem dvoru,
  • nedelja, 4. september, bo prelomen za našo mentorico Nino Fajertag, ki bo v Kaveniji ob 20.00 prvič uradno nastopila z zasedbo Scats in swing – jazz – rockabilly variacijami,
  • večglasno in 4-strunsko pa bo dogajanje v petek, 9. septembra, od 19.00 dalje v parku Muzeja narodne osvoboditve Maribor, kjer bomo prvič lahko prisluhnili vsem trem hišnim zasedbam na enem koncertu – NoStress Ukestra, Vokalkam in MePZ KUD Coda.

13 festivalskih dni na 4 prizoriščih pa prinaša še obilico drugih umetniških, poetičnih in koncertnih priložnosti za vse okuse.

Glasbeni festival z družbeno angažirano noto

Se sprašujete, zakaj smo si Codovci poleg (Z)mešanega naprtili še koprodukcijo ‘skuštrank’? Ker je to edino prav! Poslanstvo festivala je namreč spodbujanje tolerance med spoloma skozi kulturo in umetnost, univerzalna jezika, ki združujeta, povezujeta, brišeta razlike in krepita kulturo dialoga. Glasba ne pozna meja, niti spola.

Avtor plakata: Matic Ačko

Festival podpira Mestna občina Maribor.

Ugodnejši vpis v glasbeno šolo KUD Coda do konca avgusta 2022

Tako je. Drži. Vse je res. Do konca avgusta se v naše individualne glasbene programe lahko vpišete s 3 % popustom! Z delom pričnemo v tretjem tednu septembra v Mariboru in Vurberku.

Zakaj se pridružiti Codovcem?

Letos bo že 17. šolsko leto, ko počnemo to, kar najbolje in najraje delamo – predajamo naše glasbeno znanje in izkušnje na mlajše generacije ter jih navdušujemo za skupinsko muziciranje. V preteklem šolskem letu smo organizirali kar dva (Z)mešana festivala in nastopili na številnih drugih odrih po Mariboru. Ker nam je v preteklih letih primanjkovalo druženja, smo pričeli s Coda kavč srečanji, ki se bodo z zanimivih programom nadaljevala tudi v naslednjem šolskem letu. Vse te priložnosti krepijo naše vezi in glasbeno znanje. Ker glasba pri nas ne pozna meja, vabljeni, da se nam pridružite tudi vi.

Brezplačni spletni tečaji teorije glasbe

Brezplačni spletni tečaji teorije glasbe so sestavljeni iz treh delov:

  • 1. del obravnava osnove glasbene teorije,
  • 2. del je nadaljevalni tečaj s poudarkom na intervalih in lestvicah ter
  • 3. del pa se osredotoča na zahtevnejše glasbene strukture in akorde.

Vpis se je že pričel in je možen do 11. aprila. Na tečaj se lahko prijavite prek Skupnosti SIO (https://skupnost.sio.si/prijava.php). Svetujemo vam, da si pred pričetkom ogledate podrobnejša navodila za vpis in hiter pregled delovanja portala. V primeru težav z vpisom na tečaj, se obrnite na martin.pockar@kud-coda.org.

Tečaji bodo potekali sedem oz. osem zaporednih tednov, obsegali pa bodo delo z gradivi v spletni učilnici in samostojno delo oz. domače naloge. Nova gradiva in naloge bodo objavljene enkrat tedensko, aktivnosti znotraj tedna pa sami lahko izvajate, ko imate čas, a morajo biti vse naloge opravljene najkasneje do 13. junija 2020. Posamezni sklop vam bo vzel približno eno uro časa.

Po uspešno opravljenem tečaju bodo udeleženci prejeli potrdilo o pridobljenih znanjih in spretnostih.

Vabljeni po novo znanje!

Za dober finiš!

Praznične lučke so že prižgane in čas je, da z dobro glasbo skupaj poskrbimo za ‘dober finiš’ leta. Pred nami je veliko dogodkov, na katerih bomo veseli vaše prisotnosti.

torek, 11. december, ob 18.00, Evangeličanska cerkev
božični koncert MePZ KUD Coda, gostje: Vokalna skupina OŠ Draga Kobala Maribor

sreda, 12. december, ob 16. 15, Dom Danice Vogrinec
božični koncert MePZ KUD Coda

sreda, 12. december, ob 20.00, Grajski trg
koncert Coda banda na Grajskem trgu

ZA DOBER FINIŠ! MLADI IN DOBRA GLASBA

  • četrtek, 13. december, ob 19.00, Jazz klub Satchmo: Smart tok z Rudijem Bučarjem Tadejem Vesenjakom in Tanjo Cvitko & koncert Kakovost iz Slovenije
  • petek, 14. december, ob 17.00 in 19.30, Jazz klub Satchmo: koncert začetnikov in solistov KUD Coda & koncert udeležencev Skupinske igre

četrtek, 20. december, ob 17.00, Gosposka ulica
Koledovanje mariborskih vokalnih zasedb, sodelujeta MePZ KUD Coda in Vokalke

Veseli bomo, če bomo lahko prav vsakemu segli v roko in zaželeli vse dobro!

Festival Skuštrane in bradati

Med 7. in 21. septembrom vabljeni, da se udeležite več kot 20 dogodkov na 2. festivalu enakosti na mariborski glasbeni sceni Skuštrane in bradati, ki smo ga tokrat pomagali zakuhati prav Codovci.

Festival je nastal iz dejstva, da je na mariborski bogati glasbeni sceni, ki vključuje okoli 100 glasbenih skupin in solo glasbenikov, izrazito manjša prisotnost glasbenic napram glasbenikom. Mariborski akterji na glasbeni sceni ocenjujejo razmerje manj kot 30 % “muzičark” in več kot 70 % “muzičarov”.

Skozi soj žarometov, koncertne dogodke, pogovore, mestne intervencije bo predstavljeno avtorsko glasbeno ustvarjanje aktivnih glasbenih skupin, glasbenic in glasbenikov, kot tudi drugih umetnikov, ki pomembno sooblikujejo in soustvarjajo mariborsko (in širšo) glasbeno in kulturnoumetniško sceno.

Seveda bomo prisotni tudi Codovci. V ponedeljek, 10. septembra, ob 20.00 vabljeni v Vetrinjski dvor na koncert naših Vokalk, kjer boste videli, kaj je to pravi girl-power. Razmerje po spolu naših učencev je skoraj 50:50, zato smo zagotovo pravi zgled, kar se tiče enakosti. Da lahko za mikrofonom stojijo fantje in da tudi punce odlično vihtijo bobnarske palčke, bomo dokazali na našem predstavitvenem koncertu v četrtek, 13. septembra, ob 19.00 v Vetrinjskem dvoru.