fbpx

Festival Skuštrane in bradati 2022

Zadnji avgustovski ponedeljek je začetek 5. festivala enakosti na mariborski glasbeni sceni, Skuštrane in bradati. Kljub temu da smo večinoma še golobradi, a zelo radi skuštrani, Codovci tudi letos podpiramo prizadevanja producentke Tanje Cvitko.

Skuštrane in bradati Codovci

Festival bomo odprli in zaključili Codovci – 29. avgusta ob 20. uri v Kaveniji z nastopom Vesne, ki jo bo spremljal naš Bratko Zavrnik in 10. septembra ob 19. uri v parku Muzeja narodne osvoboditve Maribor s koncertom naših Coda bandov v različnih odtenkih muzike.

Seveda pa se nismo mogli upreti dodati našega mladostniškega pečata tudi preostalim enajstim festivalskim dnevom:

  • v torek, 30. avgusta, ob 19.00 bo naš Martin Počkar sodeloval na spletni debati Slovenskega glasbeno informacijskega centra na temo nezastopanosti žensk v glasbi,
  • Bratku Zavrniku bo mogoče v debati in duetu z Ivo Flisar prisluhniti v petek, 2. septembra, ob 20.00 v Vetrinjskem dvoru,
  • nedelja, 4. september, bo prelomen za našo mentorico Nino Fajertag, ki bo v Kaveniji ob 20.00 prvič uradno nastopila z zasedbo Scats in swing – jazz – rockabilly variacijami,
  • večglasno in 4-strunsko pa bo dogajanje v petek, 9. septembra, od 19.00 dalje v parku Muzeja narodne osvoboditve Maribor, kjer bomo prvič lahko prisluhnili vsem trem hišnim zasedbam na enem koncertu – NoStress Ukestra, Vokalkam in MePZ KUD Coda.

13 festivalskih dni na 4 prizoriščih pa prinaša še obilico drugih umetniških, poetičnih in koncertnih priložnosti za vse okuse.

Glasbeni festival z družbeno angažirano noto

Se sprašujete, zakaj smo si Codovci poleg (Z)mešanega naprtili še koprodukcijo ‘skuštrank’? Ker je to edino prav! Poslanstvo festivala je namreč spodbujanje tolerance med spoloma skozi kulturo in umetnost, univerzalna jezika, ki združujeta, povezujeta, brišeta razlike in krepita kulturo dialoga. Glasba ne pozna meja, niti spola.

Avtor plakata: Matic Ačko

Festival podpira Mestna občina Maribor.

Avdicije za MePZ KUD Coda

Priznajmo si, večglasno petje je nekaj, kar definira naše okolje. Na vsaki zabavi, vsaj ta pravi muzičarski, se prej ali slej najde kdo, ki zategne vsaj kakšno konkretno terco. Če bi si to želeli početi na redni bazi, v družbi krasnih ljudi, se pridružite Mešanemu pevskemu zboru KUD Coda.

Kaj lahko povemo o MePZ KUD Coda?

Zbor deluje od leta 2016 pod vodstvom predsednice glasbene šole KUD Coda, Lee Gačnik. Ekipa raznolikih pevk in pevcev nastopa na rockerskih koncertnih lokacijah, v čudovitih ambientih cerkva in pred strokovno javnostjo na območnih revijah. Druščina naših vokalistov je predvsem privlačna za vse, ki vam vsakodnevne obveznosti ne vzamejo volje do petja in druženja.

Vaje potekajo enkrat tedensko ob sredah med 17.30 in 20.00 v prostorih KUD Coda na Koroški 63 v Mariboru.

Vrhunec vsakega pevskega leta predstavljajo intenzivne priprave na Pohorju, kjer se naši pevci in pevke izdatno posvetijo tudi vokalni tehniki. Vsako sezono pa organizirajo tudi koncert izven meja mariborske občine. Letos so na noge dvignili in napolnili cerkev v Miklavžu na Dravskem polju, za več priložnosti pa so združili moči z Duo Elysian.

Nasmeh pove vse, kajne? (foto: Mateja Uranjek)

Kako se pridružiti MePZ KUD Coda?

MePZ KUD Coda v svoje vrste sprejema vse, ki imajo radi petje in dobro druženje. Starost je le številka, zato vabljene vse generacije. Preizkus kompatibilnosti bo potekal vsako sredo v septembru po dogovoru na mepz@kud-coda.org oz. 041 848 858, kjer se vam bo oglasila naša Lea. Lahko pa tudi izpolnite naš obrazec in poveste še kaj več o sebi.

Bodi dovolj, prepričajte se sami z ogledom nastopa iz letošnjega (Z)mešanega festivala:

Nič nas ne ustavi – kako Codovci preživljamo ta čas

Mineva 6. teden tega čudnega obdobja, ko ne moremo biti fizično skupaj, a Codovci dokazujemo, da smo zato še toliko bolj povezani. Večina naših aktivnosti nemoteno poteka naprej, po dnevnih sobah se širi glasba, situacija pa iz vseh nas izvablja najboljše ideje. Ponosno jih predstavljamo.

Vokalke z lizikami

Naše punce so nas čisto presenetile. Vokalke pod mentorstvom naše Nine (ja, to je ona poleg kosilnice na posnetku) so si nadele nov imidž, izbrale in priredile pesem Lollipop in jo posnele tako dobro, da bi nam lizika padla iz ust, če bi jo imeli.

Kaj naklepajo zboristi?

Kot so nam prišepnili zaupni viri, ne bo dolžna ostala niti naša bolj številčna zasedba. Članom in članicam Mešanega pevskega zbora KUD Coda se vsako sredo kolca po skupnih vajah, zato so eno od njih izkoristili za skupinsko druženje na daljavo.

Glasba je povsod doma

To dokazuje ‘horda’ naših 20 mentorjev in več kot 100 učencev, ki so učilnice menjali za dnevne sobe, otroške spalnice in druge prostore. In očitno je vse skupaj prineslo nekaj dobrega – po poročanju naših navdušenih mentorjev Codovci napredujejo še hitreje, inštrumente in glasilke pa trenirajo še močneje. Najbolj pa nas veseli, da se navdušenje nad glasbo širi hitreje kot virus! Iz naše učenke Ite je preskočilo kar na vse družinske člane.

Nismo sami

Veseli smo, da nas je k sodelovanju povabila ekipa Pekoskopa, s katero smo pripravili t.i. video tutoriale za učenje osnov kitare. V glavni vlogi seveda naš kitarski virtuoz Alien, ki v prvem ‘šnelkursu’ iz vsakega gledalca naredi čisto pravega rockerja.

Kot lahko vidite, se res ne moremo pritoževati, glede na razmere se imamo super. A vemo, da ni povsod tako. Zato z majhnimi gestami prijaznosti skušamo ta čas olajšati tistim, ki to najbolj potrebujejo. Na tem mestu poklon našim mentorjem! Metka s svojim e-kolesom dostavlja natisnjene note in gradiva vsem, ki tiskalnika doma nimajo, naš Said, ki bi mu lahko rekli kar mendežer za srečo, pa skupaj s svojimi učenci lajša te trenutke stanovalcem Doma Danice Vogrinec. Ne naprej povedat, ampak malo so se nam orosile oči, ko smo videli, koliko sočutja in pozitivnih besed premorejo naši kitaristi.

Delimo znanje

Kar 45 udeležencev skupaj z nami pridobiva novo znanje o glasbeni teoriji, ki jo brezplačno prek spleta izvajamo v treh delih. Odločili smo se, da želimo to številko še povečati in dostop omogočiti resnično vsem, zato smo vpis v Brezplačne spletne tečaje teorije glasbe podaljšali do 17. maja, v 2. in 3. delu pa se nam lahko pridružite tudi tisti, ki sicer (še) niste člani KUD Coda. Kljub podaljšanju vpisnega roka pa zadnji termin za uspešno končanje izobraževanja ostaja 10. junij! Še za motivacijo – 2 udeleženki sta prvi del tečaja že opravili, bravo!

Lepo je biti Codovec

“Star pregovor” pravi: Lahko spraviš človeka iz Code, a nikoli Code iz človeka! Zato tudi v teh časih vsak ponedeljek sestankujemo na daljavo in delamo dalje! A Martin, Katja, Bobi, Mateja, Sonja, Alien & co vsega še ne razkrijemo, naj ostane za naslednji članek.

Za dober finiš!

Praznične lučke so že prižgane in čas je, da z dobro glasbo skupaj poskrbimo za ‘dober finiš’ leta. Pred nami je veliko dogodkov, na katerih bomo veseli vaše prisotnosti.

torek, 11. december, ob 18.00, Evangeličanska cerkev
božični koncert MePZ KUD Coda, gostje: Vokalna skupina OŠ Draga Kobala Maribor

sreda, 12. december, ob 16. 15, Dom Danice Vogrinec
božični koncert MePZ KUD Coda

sreda, 12. december, ob 20.00, Grajski trg
koncert Coda banda na Grajskem trgu

ZA DOBER FINIŠ! MLADI IN DOBRA GLASBA

  • četrtek, 13. december, ob 19.00, Jazz klub Satchmo: Smart tok z Rudijem Bučarjem Tadejem Vesenjakom in Tanjo Cvitko & koncert Kakovost iz Slovenije
  • petek, 14. december, ob 17.00 in 19.30, Jazz klub Satchmo: koncert začetnikov in solistov KUD Coda & koncert udeležencev Skupinske igre

četrtek, 20. december, ob 17.00, Gosposka ulica
Koledovanje mariborskih vokalnih zasedb, sodelujeta MePZ KUD Coda in Vokalke

Veseli bomo, če bomo lahko prav vsakemu segli v roko in zaželeli vse dobro!