fbpx

Festival Skuštrane in bradati 2022

Zadnji avgustovski ponedeljek je začetek 5. festivala enakosti na mariborski glasbeni sceni, Skuštrane in bradati. Kljub temu da smo večinoma še golobradi, a zelo radi skuštrani, Codovci tudi letos podpiramo prizadevanja producentke Tanje Cvitko.

Skuštrane in bradati Codovci

Festival bomo odprli in zaključili Codovci – 29. avgusta ob 20. uri v Kaveniji z nastopom Vesne, ki jo bo spremljal naš Bratko Zavrnik in 10. septembra ob 19. uri v parku Muzeja narodne osvoboditve Maribor s koncertom naših Coda bandov v različnih odtenkih muzike.

Seveda pa se nismo mogli upreti dodati našega mladostniškega pečata tudi preostalim enajstim festivalskim dnevom:

  • v torek, 30. avgusta, ob 19.00 bo naš Martin Počkar sodeloval na spletni debati Slovenskega glasbeno informacijskega centra na temo nezastopanosti žensk v glasbi,
  • Bratku Zavrniku bo mogoče v debati in duetu z Ivo Flisar prisluhniti v petek, 2. septembra, ob 20.00 v Vetrinjskem dvoru,
  • nedelja, 4. september, bo prelomen za našo mentorico Nino Fajertag, ki bo v Kaveniji ob 20.00 prvič uradno nastopila z zasedbo Scats in swing – jazz – rockabilly variacijami,
  • večglasno in 4-strunsko pa bo dogajanje v petek, 9. septembra, od 19.00 dalje v parku Muzeja narodne osvoboditve Maribor, kjer bomo prvič lahko prisluhnili vsem trem hišnim zasedbam na enem koncertu – NoStress Ukestra, Vokalkam in MePZ KUD Coda.

13 festivalskih dni na 4 prizoriščih pa prinaša še obilico drugih umetniških, poetičnih in koncertnih priložnosti za vse okuse.

Glasbeni festival z družbeno angažirano noto

Se sprašujete, zakaj smo si Codovci poleg (Z)mešanega naprtili še koprodukcijo ‘skuštrank’? Ker je to edino prav! Poslanstvo festivala je namreč spodbujanje tolerance med spoloma skozi kulturo in umetnost, univerzalna jezika, ki združujeta, povezujeta, brišeta razlike in krepita kulturo dialoga. Glasba ne pozna meja, niti spola.

Avtor plakata: Matic Ačko

Festival podpira Mestna občina Maribor.

Festival Skuštrane in bradati 2021

Glasbeni festival z družbeno angažirano noto

Po treh letih uspešne in, za finančni rang festivala, medijsko odmevne izvedbe glasbenega festivala Skuštrane in bradati, ki je v lanskem letu zaradi epidemioloških razlogov v vakuumu izgubil četrto leto izvedbe, se v letošnjem letu vračamo s previdnimi koraki. Tretjič korakamo s koproducentom KUD Coda k uresničevanju festivalske vizije, ki je svoje zametke dobila v letu 2017.  

od 25. avgusta do 8. septembra 2021, Maribor

Stanje na mariborski glasbeni sceni

Po ocenah mariborskih aktivnih in pasivnih udeležencev v glasbenih sferah (producenti, izvajalci, kritiki, novinarji, založniki, organizatorji, pedagogi, mentorji, obiskovalci in konzumenti), je na mariborski glasbeni sceni razporejenost po spolu 20-30 % žensk v primerjavi s preostankom moških. S festivalom Skuštrane in bradati, glasbenim festivalom z družbeno angažirano noto, nagovarjamo problematiko neenakomerne razporejenosti med spoloma na glasbeni sceni. Že četrtič nadaljujemo z družbeno angažiranimi aktivnostmi ter javnim diskurzom pobude enakosti na mariborski in širši glasbeni sceni. Pobuda je zrasla iz prvega, drugega in tretjega festivala Skuštrane in bradati, s poslanstvom spodbujanja žensk k večjem vključevanju v glasbo. Hkrati pa spodbuja moške k angažiranemu, bolj aktivnemu pristopu na tem področju.

Zakaj KUD Coda?

KUD Coda je s svojo trdno zgrajeno identiteto skozi 16 let delovanja, s svojim neustavljivim in borbenim načinom, širjenjem in nadgradnjo, konkretizacijo idej, medgeneracijskim povezovanjem, aktivizmom in vključevanjem primerov dobrih praks iz različnih sektorjev (okoljevarstvenih, ekonomskih, socialnih) idealen koproducent festivalu in nenadomestljiv del festivalskega kolektiva. Saj ne gre zgolj za glasbo, oziroma kot Codovci pravijo na svoji spletni strani – “Veliko več kot le glasbena šola”. Gre za vrednote in življenjski slog. Seveda pa bodo Codovci tudi tokrat prispevali svoj glasbeni piskrček – nastopili bodo učenci in mentorji, med njimi tudi Tajana in Alien.  

Letošnja festivalska izvedba skozi soj žarometov KUD Coda ponovno predstavlja avtorsko in drugo glasbeno ustvarjanje aktivnih glasbenih skupin, glasbenic in glasbenikov, ki pomembno sooblikujejo in soustvarjajo mariborsko in bližnjo glasbeno sceno. Dogajanje bo potekalo ob podpori neodvisnih prizorišč mariborske urbane kulture in drugih mikro žarišč mestnega utripa.

Piše: Tanja Cvitko, producentka programa

s prepoznavanjem Mestne občine Maribor

Festival Skuštrane in bradati

Med 7. in 21. septembrom vabljeni, da se udeležite več kot 20 dogodkov na 2. festivalu enakosti na mariborski glasbeni sceni Skuštrane in bradati, ki smo ga tokrat pomagali zakuhati prav Codovci.

Festival je nastal iz dejstva, da je na mariborski bogati glasbeni sceni, ki vključuje okoli 100 glasbenih skupin in solo glasbenikov, izrazito manjša prisotnost glasbenic napram glasbenikom. Mariborski akterji na glasbeni sceni ocenjujejo razmerje manj kot 30 % “muzičark” in več kot 70 % “muzičarov”.

Skozi soj žarometov, koncertne dogodke, pogovore, mestne intervencije bo predstavljeno avtorsko glasbeno ustvarjanje aktivnih glasbenih skupin, glasbenic in glasbenikov, kot tudi drugih umetnikov, ki pomembno sooblikujejo in soustvarjajo mariborsko (in širšo) glasbeno in kulturnoumetniško sceno.

Seveda bomo prisotni tudi Codovci. V ponedeljek, 10. septembra, ob 20.00 vabljeni v Vetrinjski dvor na koncert naših Vokalk, kjer boste videli, kaj je to pravi girl-power. Razmerje po spolu naših učencev je skoraj 50:50, zato smo zagotovo pravi zgled, kar se tiče enakosti. Da lahko za mikrofonom stojijo fantje in da tudi punce odlično vihtijo bobnarske palčke, bomo dokazali na našem predstavitvenem koncertu v četrtek, 13. septembra, ob 19.00 v Vetrinjskem dvoru.

KUD Coda v podcastu Skuštrane in bradati

Septembra se bo v Mariboru odvil 1. Festival enakosti na mariborski glasbeni sceni – Skuštrane in bradati.  Seveda bomo sodelovali tudi Codovci, a več o tem nekoliko kasneje. Še pred samim festivalom so nas organizatorji povabili pred mikrofon k snemanju podcasta o strokovnih in zasebnih vpogledih o učenju glasbe, navduševanju otrok za učenje glasbe, načinih posredovanja znanja, o novih časih, ki prihajajo in brisanju meja med moškimi in ženskimi inštrumenti.

Prišli smo do zanimivega podatka, da je v lanskem šolskem letu naše glasbene delavnice obiskovalo ravno 50 % fantov in 50 % punc.

Vabljeni k poslušanju.