fbpx

Festival Skuštrane in bradati 2022

Zadnji avgustovski ponedeljek je začetek 5. festivala enakosti na mariborski glasbeni sceni, Skuštrane in bradati. Kljub temu da smo večinoma še golobradi, a zelo radi skuštrani, Codovci tudi letos podpiramo prizadevanja producentke Tanje Cvitko.

Skuštrane in bradati Codovci

Festival bomo odprli in zaključili Codovci – 29. avgusta ob 20. uri v Kaveniji z nastopom Vesne, ki jo bo spremljal naš Bratko Zavrnik in 10. septembra ob 19. uri v parku Muzeja narodne osvoboditve Maribor s koncertom naših Coda bandov v različnih odtenkih muzike.

Seveda pa se nismo mogli upreti dodati našega mladostniškega pečata tudi preostalim enajstim festivalskim dnevom:

  • v torek, 30. avgusta, ob 19.00 bo naš Martin Počkar sodeloval na spletni debati Slovenskega glasbeno informacijskega centra na temo nezastopanosti žensk v glasbi,
  • Bratku Zavrniku bo mogoče v debati in duetu z Ivo Flisar prisluhniti v petek, 2. septembra, ob 20.00 v Vetrinjskem dvoru,
  • nedelja, 4. september, bo prelomen za našo mentorico Nino Fajertag, ki bo v Kaveniji ob 20.00 prvič uradno nastopila z zasedbo Scats in swing – jazz – rockabilly variacijami,
  • večglasno in 4-strunsko pa bo dogajanje v petek, 9. septembra, od 19.00 dalje v parku Muzeja narodne osvoboditve Maribor, kjer bomo prvič lahko prisluhnili vsem trem hišnim zasedbam na enem koncertu – NoStress Ukestra, Vokalkam in MePZ KUD Coda.

13 festivalskih dni na 4 prizoriščih pa prinaša še obilico drugih umetniških, poetičnih in koncertnih priložnosti za vse okuse.

Glasbeni festival z družbeno angažirano noto

Se sprašujete, zakaj smo si Codovci poleg (Z)mešanega naprtili še koprodukcijo ‘skuštrank’? Ker je to edino prav! Poslanstvo festivala je namreč spodbujanje tolerance med spoloma skozi kulturo in umetnost, univerzalna jezika, ki združujeta, povezujeta, brišeta razlike in krepita kulturo dialoga. Glasba ne pozna meja, niti spola.

Avtor plakata: Matic Ačko

Festival podpira Mestna občina Maribor.

Išče se: vodja Vokalne skupine Vokalke

Naša vokalna zasedba z najdaljšo kilometrino išče novo umetniško vodjo

Vokalke so zasedba navdušenk nad skupinskim petjem in kreativk, ki delujejo že od leta 2010. Na njihovi glasbeni poti so jih pospremile Sonja Volarič, Lea Gačnik in Nina Fajertag. Napočil je čas, da se štafeta preda novi umetniški vodji, ki bo dekleta postavil/a še kakšno stopničko višje.

Zato v naše društvo vabimo izzivov in koncertov željnega zborovodja oz. zborovodkinjo, ki bo držal tempo z našimi puncami. Skupino trenutno sestavlja šest srednješolk oz. študentk. Delo je plačano in poteka v naših prostorih na Koroški 63. Za več informacij in prijave vam je na voljo Nina – nina.fajertag@kud-coda.org.

Nič nas ne ustavi – kako Codovci preživljamo ta čas

Mineva 6. teden tega čudnega obdobja, ko ne moremo biti fizično skupaj, a Codovci dokazujemo, da smo zato še toliko bolj povezani. Večina naših aktivnosti nemoteno poteka naprej, po dnevnih sobah se širi glasba, situacija pa iz vseh nas izvablja najboljše ideje. Ponosno jih predstavljamo.

Vokalke z lizikami

Naše punce so nas čisto presenetile. Vokalke pod mentorstvom naše Nine (ja, to je ona poleg kosilnice na posnetku) so si nadele nov imidž, izbrale in priredile pesem Lollipop in jo posnele tako dobro, da bi nam lizika padla iz ust, če bi jo imeli.

Kaj naklepajo zboristi?

Kot so nam prišepnili zaupni viri, ne bo dolžna ostala niti naša bolj številčna zasedba. Članom in članicam Mešanega pevskega zbora KUD Coda se vsako sredo kolca po skupnih vajah, zato so eno od njih izkoristili za skupinsko druženje na daljavo.

Glasba je povsod doma

To dokazuje ‘horda’ naših 20 mentorjev in več kot 100 učencev, ki so učilnice menjali za dnevne sobe, otroške spalnice in druge prostore. In očitno je vse skupaj prineslo nekaj dobrega – po poročanju naših navdušenih mentorjev Codovci napredujejo še hitreje, inštrumente in glasilke pa trenirajo še močneje. Najbolj pa nas veseli, da se navdušenje nad glasbo širi hitreje kot virus! Iz naše učenke Ite je preskočilo kar na vse družinske člane.

Nismo sami

Veseli smo, da nas je k sodelovanju povabila ekipa Pekoskopa, s katero smo pripravili t.i. video tutoriale za učenje osnov kitare. V glavni vlogi seveda naš kitarski virtuoz Alien, ki v prvem ‘šnelkursu’ iz vsakega gledalca naredi čisto pravega rockerja.

Kot lahko vidite, se res ne moremo pritoževati, glede na razmere se imamo super. A vemo, da ni povsod tako. Zato z majhnimi gestami prijaznosti skušamo ta čas olajšati tistim, ki to najbolj potrebujejo. Na tem mestu poklon našim mentorjem! Metka s svojim e-kolesom dostavlja natisnjene note in gradiva vsem, ki tiskalnika doma nimajo, naš Said, ki bi mu lahko rekli kar mendežer za srečo, pa skupaj s svojimi učenci lajša te trenutke stanovalcem Doma Danice Vogrinec. Ne naprej povedat, ampak malo so se nam orosile oči, ko smo videli, koliko sočutja in pozitivnih besed premorejo naši kitaristi.

Delimo znanje

Kar 45 udeležencev skupaj z nami pridobiva novo znanje o glasbeni teoriji, ki jo brezplačno prek spleta izvajamo v treh delih. Odločili smo se, da želimo to številko še povečati in dostop omogočiti resnično vsem, zato smo vpis v Brezplačne spletne tečaje teorije glasbe podaljšali do 17. maja, v 2. in 3. delu pa se nam lahko pridružite tudi tisti, ki sicer (še) niste člani KUD Coda. Kljub podaljšanju vpisnega roka pa zadnji termin za uspešno končanje izobraževanja ostaja 10. junij! Še za motivacijo – 2 udeleženki sta prvi del tečaja že opravili, bravo!

Lepo je biti Codovec

“Star pregovor” pravi: Lahko spraviš človeka iz Code, a nikoli Code iz človeka! Zato tudi v teh časih vsak ponedeljek sestankujemo na daljavo in delamo dalje! A Martin, Katja, Bobi, Mateja, Sonja, Alien & co vsega še ne razkrijemo, naj ostane za naslednji članek.

Za dober finiš!

Praznične lučke so že prižgane in čas je, da z dobro glasbo skupaj poskrbimo za ‘dober finiš’ leta. Pred nami je veliko dogodkov, na katerih bomo veseli vaše prisotnosti.

torek, 11. december, ob 18.00, Evangeličanska cerkev
božični koncert MePZ KUD Coda, gostje: Vokalna skupina OŠ Draga Kobala Maribor

sreda, 12. december, ob 16. 15, Dom Danice Vogrinec
božični koncert MePZ KUD Coda

sreda, 12. december, ob 20.00, Grajski trg
koncert Coda banda na Grajskem trgu

ZA DOBER FINIŠ! MLADI IN DOBRA GLASBA

  • četrtek, 13. december, ob 19.00, Jazz klub Satchmo: Smart tok z Rudijem Bučarjem Tadejem Vesenjakom in Tanjo Cvitko & koncert Kakovost iz Slovenije
  • petek, 14. december, ob 17.00 in 19.30, Jazz klub Satchmo: koncert začetnikov in solistov KUD Coda & koncert udeležencev Skupinske igre

četrtek, 20. december, ob 17.00, Gosposka ulica
Koledovanje mariborskih vokalnih zasedb, sodelujeta MePZ KUD Coda in Vokalke

Veseli bomo, če bomo lahko prav vsakemu segli v roko in zaželeli vse dobro!

Festival Skuštrane in bradati

Med 7. in 21. septembrom vabljeni, da se udeležite več kot 20 dogodkov na 2. festivalu enakosti na mariborski glasbeni sceni Skuštrane in bradati, ki smo ga tokrat pomagali zakuhati prav Codovci.

Festival je nastal iz dejstva, da je na mariborski bogati glasbeni sceni, ki vključuje okoli 100 glasbenih skupin in solo glasbenikov, izrazito manjša prisotnost glasbenic napram glasbenikom. Mariborski akterji na glasbeni sceni ocenjujejo razmerje manj kot 30 % “muzičark” in več kot 70 % “muzičarov”.

Skozi soj žarometov, koncertne dogodke, pogovore, mestne intervencije bo predstavljeno avtorsko glasbeno ustvarjanje aktivnih glasbenih skupin, glasbenic in glasbenikov, kot tudi drugih umetnikov, ki pomembno sooblikujejo in soustvarjajo mariborsko (in širšo) glasbeno in kulturnoumetniško sceno.

Seveda bomo prisotni tudi Codovci. V ponedeljek, 10. septembra, ob 20.00 vabljeni v Vetrinjski dvor na koncert naših Vokalk, kjer boste videli, kaj je to pravi girl-power. Razmerje po spolu naših učencev je skoraj 50:50, zato smo zagotovo pravi zgled, kar se tiče enakosti. Da lahko za mikrofonom stojijo fantje in da tudi punce odlično vihtijo bobnarske palčke, bomo dokazali na našem predstavitvenem koncertu v četrtek, 13. septembra, ob 19.00 v Vetrinjskem dvoru.