KUD Coda na novi misiji: ‘Vetrinjc bo naš in vaš!’

Jan 10, 2023Novice

KUD Coda je mariborska nevladna organizacija in kulturna ustanova, ki se 18 let ukvarja z individualnim in skupinskim glasbenim izobraževanjem ter organizacijo kulturnih dogodkov. Letno izvedemo več kot 30 gostovanj in nastopov v lastni produkciji, med katerimi zadnjih šest let mladinsko ustvarjalnost na piedestal postavlja (Z)mešani festival.

V skoraj dveh desetletjih smo zakrožili med skoraj vsemi prostori za kulturno produkcijo v mestu, tudi takimi, ki jih ni več. Z žalostjo spremljamo propad scene jugoslovanskega Liverpoola zaradi manka prostorov za koncerte, predstave in razstave. Popravek – prostori sicer so, a so pogosto (finančno) nedostopni, med lokalno skupnostjo nezaželeni ali nezadostno opremljeni tako za izvajalce kot ustvarjalce. Codovci verjamemo, da je Vetrinjc eden izmed prostorov s potencialom. Izkoristimo ga!

Vemo, kako se tem stvarem streže

Leta 2018 smo bili skoraj ob streho nad glavo, a inštrumentov nismo vrgli v koruzo. S kampanjo množičnega financiranja Glasbeni junaki smo v 45 dneh uspešno zbrali 20.000 € in se podali v nakup lastnih prostorov za izvajanje programov, ki omogočajo kakovostno preživljanje prostega časa okrog 200 mladim. Še vedno pa ves čas iščemo priložnosti za pozitiven odtis v lokalnemu okolju ter širitev in krepitev našega poslanstva.

Ne jamramo, iščemo rešitve

Očitno je, da ‘ne jamramo, iščemo rešitve’. Ob objavi razpisa za najem gostinskega in prireditvenega prostora v Vetrinjskem dvoru so se nam tako zasvetile oči in prižgala cela plejada idej. Četudi se z gostinstvom še nismo ukvarjali, imamo v našem krogu ljudi, ki ta posel poznajo tako, kot mi note in tablature. Zadnjih skoraj deset let se naša več kot 20-članska ekipa srečuje na različnih neformalnih srečanjih, kjer debata vsakokrat nanese na gostinski prostor za kulturno produkcijo v našem upravljanju. Menimo, da je čas in odlična priložnost, da se lotimo tudi tega izziva in skupaj z vami ustvarimo povezovalen prostor za druženje in ustvarjanje mladih in mladih po srcu. Odlična gostinska storitev pa lahko ta prizadevanja le še okrepi.

Kaj si želimo in kako lahko prispevamo?

Z Narodnim domom Maribor odlično sodelujemo že od začetka prek nastopov na Festivalu Lent in drugih produkcij v sklopu javnega zavoda, zadnja leta pa je s propadom Jazz kluba Satchmo naš domicilj postal Vetrinjski dvor, kamor z vsemi nastopi in festivali že trenutno pripeljemo zagotovo dobrih dva tisoč obiskovalcev na leto. Za ta prostor si želimo gostinskega ponudnika in kulturnega producenta s posluhom. Takega, ki bo prepoznal priložnost v večgeneracijskem povezovanju v srcu mesta, za kar menimo, da je edina primerna smer delovanja. Takega, ki bo znal prisluhniti ambicioznim trajnostnim idejam mladih. In takega, ki bo deloval povezovalno med nebroj izjemnimi kulturnimi organizacijami v mestu, ki še nekako držijo to sceno nad vodo. Okolje, v katerega smo vpeti, nam dokazuje, da Codovci predstavljamo in živimo prav to, sedaj pa bi to radi utelesili še s širitvijo v Vetrinjski dvor.

Od kod ideja?

Pod našim okriljem deluje skupina izjemnih ljudi, med njimi tudi glasbenik Denis Jančič. Denis je v našo ekipo vstopil kot zadnji, pred dvema letoma. Naš ‘rookie’ pa je že hitro spoznal, da Codovci nismo neki hipi nevladniki, ampak vsega, kar se lotimo, jemljemo z veliko odgovornostjo. Konec koncev smo zgled številnim mladim. Zato mu izustiti idejo o najemu prostorov v Vetrinjskem dvoru ni bilo težko. Kot tudi ostalim ni bilo težko zagrabiti za to idejo. In zdaj smo tukaj, par dni pred rokom za prijavo na razpis.

Kako smo si vse skupaj zamislili?

Idej o kulturnem programu imamo ogromno. Ampak ni fora, da se zapremo in zaskvotamo prostor le z našimi vsebinami. Tega si za ta prostor ne želimo več. Vetrinjski dvor potrebuje povezovanje in soustvarjanje. Zato vas pozivamo in prosimo za izpolnitev vprašalnika, s katerim želimo identificirati želje in ideje obiskovalcev takšnega prostora, kulturnih producentov in izvajalcev kulturnega programa.

Po naših glavi se pletejo ideje v smeri rednih live-music večerov, večerov poezije in proze, umetniški razstav, odprtih vaj, stand-upov in jam sessionov, pa seveda tudi koncertov znanih ustvarjalcev. V skoraj 20 letih delovanja in z zaledjem ekipe, ki se tudi izven KUD Coda udejstvuje na glasbeno-umetniški sceni, smo stkali številne vezi s prav vsemi omenjenimi – producenti, izvajalci in obiskovalci. In prav na vse vas računamo!

Tudi za gostinski del imamo že sestavljen seznam želja, ki bi ga v skladu z vašimi idejami in željami počasi realizirali. Stremimo k lokalni in okolju kar se da prijazni ponudbi, preureditvi prostora v prijetno atmosfero za druženje in bolj intimne dogodke. Da pa ne ostanemo samo pri željah, vas z vprašalnikom želimo spodbuditi k lastnemu doprinosu v ta naš projekt. Le tako bo Vetrinjc lahko naš in vaš.

kud coda vetrinjski dvor maribor
To smo mi, Codovci. Srčni, predani in zaljubljeni v Vetrinjski dvor. (foto: Rok Breznik)
Skip to content