Festival Skuštrane in bradati 2021

Avg 20, 2021Dogodki, Novice

Glasbeni festival z družbeno angažirano noto

Po treh letih uspešne in, za finančni rang festivala, medijsko odmevne izvedbe glasbenega festivala Skuštrane in bradati, ki je v lanskem letu zaradi epidemioloških razlogov v vakuumu izgubil četrto leto izvedbe, se v letošnjem letu vračamo s previdnimi koraki. Tretjič korakamo s koproducentom KUD Coda k uresničevanju festivalske vizije, ki je svoje zametke dobila v letu 2017.  

od 25. avgusta do 8. septembra 2021, Maribor

Stanje na mariborski glasbeni sceni

Po ocenah mariborskih aktivnih in pasivnih udeležencev v glasbenih sferah (producenti, izvajalci, kritiki, novinarji, založniki, organizatorji, pedagogi, mentorji, obiskovalci in konzumenti), je na mariborski glasbeni sceni razporejenost po spolu 20-30 % žensk v primerjavi s preostankom moških. S festivalom Skuštrane in bradati, glasbenim festivalom z družbeno angažirano noto, nagovarjamo problematiko neenakomerne razporejenosti med spoloma na glasbeni sceni. Že četrtič nadaljujemo z družbeno angažiranimi aktivnostmi ter javnim diskurzom pobude enakosti na mariborski in širši glasbeni sceni. Pobuda je zrasla iz prvega, drugega in tretjega festivala Skuštrane in bradati, s poslanstvom spodbujanja žensk k večjem vključevanju v glasbo. Hkrati pa spodbuja moške k angažiranemu, bolj aktivnemu pristopu na tem področju.

Zakaj KUD Coda?

KUD Coda je s svojo trdno zgrajeno identiteto skozi 16 let delovanja, s svojim neustavljivim in borbenim načinom, širjenjem in nadgradnjo, konkretizacijo idej, medgeneracijskim povezovanjem, aktivizmom in vključevanjem primerov dobrih praks iz različnih sektorjev (okoljevarstvenih, ekonomskih, socialnih) idealen koproducent festivalu in nenadomestljiv del festivalskega kolektiva. Saj ne gre zgolj za glasbo, oziroma kot Codovci pravijo na svoji spletni strani – “Veliko več kot le glasbena šola”. Gre za vrednote in življenjski slog. Seveda pa bodo Codovci tudi tokrat prispevali svoj glasbeni piskrček – nastopili bodo učenci in mentorji, med njimi tudi Tajana in Alien.  

Letošnja festivalska izvedba skozi soj žarometov KUD Coda ponovno predstavlja avtorsko in drugo glasbeno ustvarjanje aktivnih glasbenih skupin, glasbenic in glasbenikov, ki pomembno sooblikujejo in soustvarjajo mariborsko in bližnjo glasbeno sceno. Dogajanje bo potekalo ob podpori neodvisnih prizorišč mariborske urbane kulture in drugih mikro žarišč mestnega utripa.

Piše: Tanja Cvitko, producentka programa

s prepoznavanjem Mestne občine Maribor

Skip to content