Popust na položnici in razbijanje mitov

Dec 21, 2020Novice

Leto, ki se bliža koncu, lahko opišemo z enim od naših najljubših žanrov – rock’n’roll. Žal pa nam to leto ni prineslo veliko priložnosti, da bi rock’n’roll lahko izkusili na lekcijah v živo, skupinskih vajah in seveda najpomembneje, na koncertnih odrih. Male radosti glasbenega življenja, ki Codovcem pomenijo zelo veliko.

Tudi mi bi si želeli jubilejno, 15. šolsko leto, polno druženja, koncertov in festivalov. A kljub vsemu smo kot ekipa dali vse, da smo tudi na daljavo skušali upravičiti odločitev, da ste (p)ostali Codovci. Hvala za vaše zaupanje in veliko pozitivne energije, ki nam je pomagala prilesti čez teh čudnih 365 dni.

To zaupanje bomo tudi nagradili. Vsem članom, ki obiskujejo individualne glasbene delavnice, s poravnanimi obveznostmi na dan 15. 12. 2020, bomo tako omogočili 5 EUR dobropisa, ki se unovči ob naslednji položnici.  

KUD Coda je nevladna organizacija. Ker ima ta besedna zveza žal vedno slabši prizvok v današnji družbi, bi radi razbili par mitov o njej in nas.

Nevladniki so prisesani na javni denar

Codovci se financiramo iz različnih virov – primarno seveda z našo dejavnostjo poučevanja glasbe, veliko naporov pa vlagamo tudi v pridobivanje razpisnih sredstev, donacij in ponujanje storitev na trgu. In ravno takšna struktura razpršenih virov nam omogoča, da lahko delujemo tudi v negotovih situacijah. Na naši spletni strani so vse številke javno in transparentno objavljene.

Po drugi strani pa naš nevladniški status, ki je mimogrede okronan še z nazivom delovanja v javnem interesu, onemogoča bogatenje posameznikov. Vsa pridobljena sredstva namreč vlagamo v skupno dobro – prenovo naših prostorov, socialno izključenim otrokom omogočamo brezplačne glasbene delavnice, organiziramo lastne festivale, se odzivamo na potrebe lokalne skupnosti in še mnogo več.

Zakaj sploh računate za svoje storitve?

Prav zato so tudi cene naših programov realne, kolikor se le da. Višje od državnih glasbenih šol in nižje od zasebnih šol, ki pogosto delujejo po nepravičnih sistemih franšize, ne podpirajo svojih mentorjev, učenci pa so le še ena dodatna TRR številka. V našem primeru se strošek, ki ga plačujete, razporedi na realne stroške obratovanja prostorov in honorar mentorjem, ki so za svoje delo pravično plačani, marsikomu pa Coda pomeni tudi ključni vir dohodka. Na to smo zelo ponosni.

Zakaj bi poravnal račun za glasbene lekcije, saj pa to ni tako kot elektrika, ki bi mi jo izklopili

Vendar pa je ta ključni vir dohodka marsikdaj ogrožen. Žal se je naša država, namesto katere pogosto opravljamo pomembne funkcije v družbi, letos z obljubljenimi plačili večkrat izneverila. Prav tako je letošnja kriza ‘podaljšala’ roke plačila posameznikov. Marsikdo pa si misli: »Ah, zakaj bi plačal račun za glasbene lekcije, saj pa to ni tako kot elektrika, ki bi mi jo izklopili.« In res je, poznate nas že 15 let, še nobenega učenca nismo zaradi zamude pri plačilu postavili pred učilnico. Nam pa takšni primeri močno otežujejo naše delo, zato želimo s sicer minimalnim dobropisom izboljšati plačilno disciplino.

Teh 5 EUR vam morda ne pomeni veliko. Vzemite jih kot dobro gesto, saj se zavedamo, da letos morda vaša pričakovanja niso bila v celoti izpolnjena. Zakaj samo 5 EUR? To nam omogoča dejanski prihranek stroškov dela od doma. Mentorji opravljajo isto delo, pa naj bo to v učilnici ali dnevni sobi in prav je, da so zato pravično in pravočasno plačani.

Skip to content